De fast-fashion industrie komt mijn neus uit

Er opent een nieuwe Primark in Utrecht. De rillingen lopen over mijn lijf. Een jaar geleden had ik de datum waarschijnlijk in mijn agenda gezet en nu moet ik er niet aan denken. Na het kijken van de NPO serie “Genaaid”, veel gesprekken met de eigenaresse van VNTG (Marieta Hoek) en 20 minuten gezien te hebben van de Netflix documentaire “The True Cost”. Komt de fast-fashion industrie mijn neus uit.

Ik ben een enorme fan van mode. Altijd al geweest. Ik kocht vooral bij Primark en H&M. Het idee dat er zoveel kleding was/is en elke week weer nieuwe items online waren te vinden vond ik heerlijk. Shoppen in de sale kreeg ik al helemaal een goed gevoel van. Kijk! Deze top scoorde ik in de sale voor €3,50. Geweldig toch?

152 mensen hebben gereageerd onder het artikel van de opening van het nieuwe Primark filiaal in Utrecht. Maar liefst 132 mensen vinden de post leuk of geweldig. Waarom?

Af en toe kan ik heel somber worden van alle gedachtes in mijn hoofd. Over de wereld. Mijn ouders zullen hem nog een jaar of 30 moeten meemaken. Onze generatie nog wat langer. De aarde en het milieu en de mens an sich gaat langzamerhand kapot. Zijn we daar met zijn allen niet bang voor? Hoe moet het verder.

De modeindustrie staat op nummer 2 van meest vervuilde industrie op de wereld. Nee, niet de plasticindustrie of de bioindustrie maar de Fashion Industry. Wie had dat gedacht. Bij het maken van jou kledingstukken komt helaas heel veel naars bij kijken. Chemische stoffen, lage lonen, kinderhandjes, natuurlijk bronnen die kapot gaan en veruild worden. Waarom moeten we met zijn allen altijd zo veel en goedkoop kopen. Bij ketens die totaal niet inzien (of willen inzien) waar ze mee bezig zijn.

Laten we het positief afsluiten. Ik koop sinds begin dit jaar geen nieuwe fast fashion items meer. Ik wil het niets eens meer. Ik hop wekelijks leuke vintage stores en kringloopwinkels langs waar ik de meest leuke items scoor. Oh en wat nou zo leuk is. Waarschijnlijk heeft op dat moment niemand dat item in haar kast hangen. Meestal zijn de items goedkoop, dat klopt. Maar tweede, derde, vierde of weet ik veel hoeveelste hands. And i love it!

Dit geeft me zoveel meer voldoening. Open je ogen voor die nare fast fashion industrie.

Eerder gaf ik al een aantal tips om duurzamer te zijn op het gebied van kleding: https://www.youtube.com/watch?v=eeAsHL28qxI

Bedankt voor het lezen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*