Fotograaf vertelt: Anneloes van Acht

fotograaf vertelt

Wie ben jij en hoe ziet jouw leven eruit?
Mijn naam is Anneloes van Acht, ik ben 20 jaar oud en ik kom uit Sint-Oedenrode (Noord-Brabant). Ik ben net geslaagd voor mijn opleiding fotografie aan het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Nu kan ik eindelijk voor mezelf beginnen. Mijn leven heeft nu nog niet echt vastigheid in de fotografie. Wel heb ik minimaal 1 keer per week een fotoshoot en in de zomer periode is dat minimaal 2 keer per week. Ik hou er van om leuke dingen te doen met mijn vriend en mijn vriendinnen. Denk aan avondjes stappen, lunchen of reizen! Al mijn vrije tijd besteed ik ook aan mijn fotografie en alles daar omheen. Nieuwe dingen uitproberen vind ik daarom ook erg tof, dit is dan niet alleen fotografie maar ook film en grafische dingen.


Waarom en wanneer ben je begonnen met fotografie?

Hoe en wanneer ik ben begonnen met fotografie is en blijft een beetje een raadsel… Ik heb het altijd erg leuk en interessant gevonden, pakte stiekem mijn moeder haar camera en ging foto’s maken van alles wat ik interessant vond. Toen mijn vriendinnen een digitale camera kregen was ik super jaloers en wilde ik zoveel mogelijk met hun afspreken om zo foto’s te kunnen maken, dit was nog in de tijd van de basisschool. Het bewerken van die foto’s vond ik misschien nog wel het leukste. Toen ik in de vierde klas van de middelbare school de keuze moest gaan maken welke opleiding ik moest gaan doen, kwam de fotograaf in me toch wel echt naar boven. Ik dacht eerst altijd dat ik iets met dieren wilde gaan doen, maar veel mensen zeiden al tegen mij dat ik wat met fotografie zou moeten gaan doen. Ik dacht altijd dat ik het maar als hobby zou houden en daar nooit mijn werk van wilde en kon maken. Nadat ik naar de open dag van het Koning Willem 1 College was geweest, wist ik het eigenlijk wel meteen dat het fotografie werd en daar heb ik geen moment spijt van gehad! Die opleiding ben ik in 2013 begonnen, toen ben ik ook echt begonnen met (betaalde) opdrachten.

Kun je er volledig van rond komen, of doe je er nog iets naast?
Ik zou er eventueel wel van rond kunnen komen, maar toch heb ik er nog een bijbaantje bij de HEMA naast. Dit geeft mij een vast inkomen en dat vind ik erg fijn en ook zeker belangrijk. In de wintermaanden is het bij mij wat minder in de fotografie, dus dan heb ik in ieder geval nog een inkomen. Verder vind ik het belangrijk dat ik mijn geld wat ik met mijn fotografie verdien, ook alleen uit te geven aan spullen voor mijn bedrijf.

Met welke camera fotografeer jij, en wat zijn jouw favoriete objectieven?
Op dit moment fotografeer ik met de Canon 5D mark II en de Tamron 28-75 mm. Deze lens vind ik erg fijn omdat het ook een diafragma van 2.8 heeft en ik hou ontzettend veel van scherptediepte. Mijn droomlens is zeker de Sigma Art 85 mm, dat wordt dan ook een van mijn eerst volgende grote aankopen. Verder weet ik niet zoveel op dat gebied hoor. Ik vind niet dat je persé goede foto’s maakt door de apparatuur.

Laat jouw favoriete foto zien van de afgelopen 6 maanden. Kun je er iets over vertellen?
Dit is zo’n lastige vraag altijd, ik heb namelijk zoveel favorieten! Toch kies ik voor deze foto omdat deze recentelijk is gemaakt en gepubliceerd is in Sheeba Magazine. Ik vind de kleuren op deze foto zo fijn! De hele serie is te zien op mijn website (Klik hier). Deze foto is gemaakt in samenwerking met mijn vaste visagiste Michelle van Kempen, styliste Roos Ofman en met mijn favoriete model Tessa Arts. Dit zijn voor mij vertrouwde mensen waar ik al een aantal keer mee heb samengewerkt. Super gezellig was deze shoot dan ook en wat hebben we veel gelachen!

Wat fotografeer je het liefst?
Dit is voor mij wel een makkelijke, dat zijn modellen! Ik vind het zo tof om met een heel team een concept te bedenken en uit te werken. Het geeft me echt een goed gevoel en voldoening. Hiermee bedoel ik niet puur model fotografie maar ook fashion fotografie. Ik vind het super om voor merken te werken en hun collectie te laten zien met mijn fotografie.

Heb je nog wensen of dromen binnen de fotografie die je graag waar zou willen maken?
Die heb ik zeker! Ik zou heel graag fulltime fotograaf willen zijn, en als ik dan ook nog even mag kiezen zou dat puur en alleen fashion fotografie zijn (dream big). Maar goed, ik ben al zielsgelukkig als ik door kan gaan als fulltime fotograaf. Op dit moment fotografeer ik voornamelijk nog gezinnen en stelletjes en hier en daar dan wat voor merken. Ik zou het dus super vinden om dit door te kunnen zetten naar fulltime. De afwisseling spreekt me erg aan en ook uit de fotografie voor particulieren haal ik ontzettend veel voldoening uit.

fotograaf vertelt

Wie of wat is jou grootste voorbeeld, en waarom?
Dit is ook weer een hele moeilijke, ik heb zoveel voorbeelden. De namen die meteen in mij opkomen zijn Agata Serge en Lara Jade. Agata heeft zo’n mooie onderscheidende stijl van fotografie. Ze gebruikt heel erg veel scherptediepte en fotografeert voornamelijk modellen met sproeten. De foto’s zijn allemaal heel erg puur, dat is wat mij zo aantrekt. Verder vind ik Lara Jade natuurlijk een topper. Ze reist de wereld over voor haar fotografie, geeft workshops en betrekt haar volgers op social media ook echt. Ook zij heeft een bepaalde stijl in haar fotografie wat mij erg aanspreekt. Ik vind het erg belangrijk dat je aan de foto kunt zien welke fotograaf die heeft gemaakt.


Wat wil je iedere beginnende fotograaf graag mee geven?
Probeer zoveel mogelijk uit, dan pas weet je waar jou passie ligt. Ook is het belangrijk om een eigen signatuur te ontwikkelen, een eigen stijl. Je onderscheid je hiermee van al die andere fotografen en mensen kunnen je werk gaan herkennen. Verder gewoon veel doen, het hoeft echt niet allemaal betaald te zijn hoor! Ook ik maak nog steeds vrij werk om zo een netwerk op te bouwen en nieuwe dingen te proberen voor mijn portfolio. Vraag mensen in je omgeving of ze het leuk vinden om je te helpen en maak samen een moodboard waar je je inspiratie vandaan haalt. Maar let wel goed op dat je niet andermans werk gaat kopiëren, dat is echt not done!


Wat is jouw website en op welke social media kanalen kunnen we je volgen?
Website: www.av8photography.nl
Instagram: www.instagram.nl/av8photography.nl (@av8photography.nl)
Facebook: www.facebook.com/anneloesvanachtphotography

Anneloes ontzettend bedankt voor je leuke verhaal. Ik herken me heel erg in het stuk waar je vertelt over waar je passie voor fotografie vandaan is gekomen. Die vriendinnen met een digitale camera. Ik had hem 9 van de 10 keer in mijn handen haha. Wat vinden jullie van haar werk en verhaal?

Say cheese,
Mariska van der Haven

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*