Fotograaf vertelt: Iep Bergsma

 

Wie ben jij en hoe ziet jouw leven eruit?
Hoi, mijn naam is Iep, millennial, vierdejaars studente fotografie, dol op katten, de liefde, mijn enorme verzameling planten en mijn konijntje Kees. Ik woon in een groot, oud, jaren 30 huis in Leeuwarden, maar ik verhuis eind dit jaar, begin volgend jaar naar het midden van het land, om daar o.a stage te gaan lopen bij Raisa Zwart. Elke week fiets ik op mijn rammelbakkie naar mijn werk, bij de Sissy-boy. Daar werk ik met enorm veel plezier. Daarnaast is mijn grote droom om full-time fotografe te worden en die droom wordt steeds meer werkelijkheid! Yes!


Waarom en wanneer ben je begonnen met fotografie?
Het moment dat ik in aanraking kwam met fotografie was toen ik nog best jong was. De precieze leeftijd kan ik me niet meer herinneren, maar het was in de tijd van de Nokia’s. (Ik voel me nu oud.) Goed, Ik heb dus al van kleins af aan een voorliefde voor fotografie, beeld en vormgeving. Het begon met het fotograferen met een Nokia, werd vervolgens een uit de hand gelopen hobby en inmiddels is het voor een deel al mijn werk.

Waarom ik begonnen met fotografie is omdat o.a mijn vader heel erg onder de indruk was van wat ik maakte. Laten we eerlijk zijn, op dat moment was ik maar wat aan het doen, maakte ik foto’s op de automatische stand ( daar krijg ik nu écht de kriebels van, maar je moet érgens beginnen ) en klikte ik maar wat in het wilde weg voor mijn idee. Toch was daar ergens een talentje wat zich met de jaren steeds meer ontwikkelde. Van een Nokia naar een klein digitaal cameraatje, naar mijn eerste spiegelreflex (een Pentax) en inmiddels fotografeer ik al met mijn mooie Fullframe D610! (Daar hebben heel wat spaarcentjes in gezeten).

Kun je er volledig van rond komen, of doe je er nog iets naast?
Momenteel woon ik nog thuis & studeer ik. Ik kan er wat dat betreft als thuiswonende prima van rondkomen, maar wie wil nou niet bij de Sissy-Boy werken. Precies, dat bedoel ik hihi.

Met welke camera fotografeer jij, en wat zijn jouw favoriete objectieven?
Ik fotografeer met mijn Fullframe Nikon D610 met een 50 mm 1/8. Dat is momenteel het enige waar ik mee fotografeer. Ik heb altijd nog mijn oude camera (Nikon D3300 + 50 mm 1.8) als back-up, maar tot nu toe nog niet nodig gehad. En ja, ik fotografeer écht alles met alleen mijn 50 mm. Mensen die kijken me altijd heel raar aan, maar ik vind het een uitdaging en je wordt er écht veel creatiever van. Sowieso raad ik aan om met zoveel mogelijk prime lenzen te fotograferen. Weinig vertekening en een haarscherp resultaat.

Laat jouw favoriete foto zien van de afgelopen 6 maanden. Kun je er iets over vertellen?
Dit is absoluut mijn favoriete foto van de afgelopen 6 maanden. Ik moet zeggen dat ik héél veel mooie mensen voor mijn lens heb gehad. Maar deze mensen, deze dag, deze ervaring. Kei trots ben ik! Dit was op de bruiloft (notabene mijn allereerste bruiloft zélf) van A&J. Een magische dag, waarbij de liefde zó voelbaar was dat ik soms ook een héél klein traantje moest laten. Er komen nog veel meer bruiloften aan die ik mag gaan fotograferen en ik sta te trappelen om er aan te beginnen!!

Wat fotografeer je het liefst?
Dat vind ik écht een moeilijke vraag. Ik zit wat dat betreft nog zó in de beginfase. Ik vind momenteel bruiloften en portret shoots het állerleukste. Wél ben ik van plan om mij zo snel mogelijk te gaan specialiseren, maar voor nu is het nog lekker genieten van alles wat op mijn pad komt! En dat grijp ik ook zeker met beide handen aan!

Heb je nog wensen of dromen binnen de fotografie die je graag waar zou willen maken?
Mijn allergrootste wens is zoals eerder ook al vermeld, fulltime fotografe zijn. Elke dag bezig mogen zijn met fotografie en alles wat er bij komt kijken. Ja, ook de administratie hihi! Of zal ik die toch maar uit handen geven..! Ik kan niet wachten totdat ik een échte girlboss ben en mijn eigen onderneming rock! Daarnaast droom en wens ik ook dat mijn werk in een magazine komt te staan. Dat lijkt me geweldig!

Wie of wat is jou grootste voorbeeld, en waarom?
Ik heb niet één voorbeeld. Ik bewonder zóveel mensen. Niet eens allemaal fotograaf. Ik bewonder voornamelijk vrouwen. Girlbosses. Dames die zo hard hebben geknokt voor wat ze hebben bereikt. Het inspireert me, motiveert me en zorgt ervoor dat ik nóg harder werk voor mijn dromen.

Wat wil je iedere beginnende fotograaf graag mee geven?
Hard werken, hard vallen en nog harder werken. Ga opzoek, raak geïnspireerd, maak contacten, lach, heb lol, heb lief. Het komt je niet aanwaaien, dat heb ik als geen ander gemerkt. Je moet echt bij 0 beginnen, maar oh geloof me, op een gegeven moment komen steeds meer dingen samen en dan voel je je zó trots! Ik ben écht nog niet waar ik wil zijn, maar geniet van alles wat er op mijn pad komt. En dat is het laatste wat ik jullie mee wil geven. Vergeet niet te genieten.

Wat is jouw website en op welke social media kanalen kunnen we je volgen?
Mijn website wordt zo snel mogelijk gepubliceerd. Het is een chaos achter de schermen, maar ik probeer zo snel mogelijk alles klaar te krijgen. Over een tijdje vind je mijn

Website: www.iepbergsma.nl
Facebook: Iepbergsmafotografie
Instagram: Iepbergsma

Iep is echt een schat van een meid en dat ze zo erg haar eigen stijl al heeft vind ik ontzettend tof om te zien. Oh en die bruiloften, man man man. Daar is ze goed in! Bedankt Iep voor je openheid en verhaal.

 

Say Cheese,
Mariska van der Haven

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*