Fotograaf vertelt: Martina Ketelaar

Wie ben jij en hoe ziet jouw leven eruit?
Ik ben Martina Ketelaar, 20 jaar en kom uit Friesland. Drie keer per week ga ik met de auto naar Amsterdam om daar de opleiding “Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie” op HBO-niveau te volgen. Daarnaast ben ik nog werkzaam als fotograaf in heel het land. Naast mijn school-en-vrije werk, doe ik veel opdrachten voor bedrijven, maar ook voor particulieren.

Waarom en wanneer ben je begonnen met fotografie?
Toen ik de HAVO had afgerond, kwam ik voor de keuze om een opleiding te starten. Welke opleiding was voor mij nog de vraag. Vooral omdat ik niet wist dat er een fotografie-gerelateerde opleiding bestond. Twee jaar geleden ben ik dus gaan studeren in Amsterdam. Op mijn twaalfde is mijn liefde voor het fotograferen ontstaan. Ik kreeg een cameraatje van mijn ouders en elke vakantie was ik er druk mee bezig. Omdat ik totaal geen verstand had van instelingen en techniek, ben ik op Youtube, tutorials gaan kijken over de instellingen van een spiegelreflexcamera, die ik op mijn 14e had aangeschaft. Steeds beter werd ik in het bedienen van de knopjes. Ongeveer op mijn zeventiende, begon ik met het fotograferen in opdracht. In het begin voelde dat erg gek, omdat je betaald krijgt voor je hobby.

Kun je er volledig van rond komen, of doe je er nog iets naast?
Ja, ik kan er volledig van rond komen. Vooral omdat ik erg vroeg ben begonnen met een eigen bedrijf en toen nog niet veel vaste kosten had.

Met welke camera fotografeer jij, en wat zijn jouw favoriete objectieven?
Ik gebruik de Mamiyah RZ67, middenformaat camera en voor opdrachten/bedrijven werk ik vooral met mijn Canon 6D. Daarnaast ben ik een tijdje geleden overgestapt van de Canon objectieven naar de Sigma Art collection. Deze lenzen hebben mijn hart gestolen, ik gebruik voornamelijk de 85mm F/1.4 en de 35mm F/1.4. Deze lenzen werken perfect met elkaar, je hebt de zoom en de wide-angle. In de studio gebruik ik vooral de 24-105mm van Canon.

Laat jouw favoriete foto zien van de afgelopen 6 maanden. Kun je er iets over vertellen?
Dit is toch wel een van mijn favoriete foto’s van afgelopen 6 maanden. Alles was geregeld, de auto, de visagie en zelfs de kleding. Helaas heeft een van mijn favoriete modellen wegens privé redenen af moeten zeggen, wat ik erg jammer vond. Gelukkig was er nog iemand die kon inspringen.

Wat fotografeer je het liefst?
Ik fotografeer het liefst onderwerpen die mij intrigeren. Soms kijk ik ergens naar en ben ik zo bewonderd, dat ik vaak gewoon vergeet mijn camera erbij te pakken. Het kan soms liggen aan de kleinste dingen, een kleurencombinatie, een lichtinval vanuit een raam of een stel dieren wat een prachtige compositie zou kunnen vormen.

Heb je nog wensen of dromen binnen de fotografie die je graag waar zou willen maken?
Een van mijn grootste dromen, is om een groot project te houden in het buitenland samen met een journalist en dan iets vast te leggen wat nog niet vastgelegd is. In oktober ga ik naar Noorwegen, om samen met zes andere fotograferen, beelden te maken voor een reisorganisaties, dat is eigenlijk ook een van de (kleine) dromen die uitkomt. Daarnaast zou ik het erg interessant vinden om voor een blad te werken, of stage te lopen bij een van mijn idolen in het vierde jaar van mijn opleiding.

Wie of wat is jou grootste voorbeeld, en waarom?
Mijn grootste voorbeeld is Jimmy Nelson. Nadat mijn leraar, Ton Hendriks (onder andere redacteur van PF en maker van het boek “Beeldspraak”), over hem had verteld, raakte ik geïnspireerd. Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn vriend het boek van Nelson, “Before they past away”. Eén voor één prachtige beelden, met een goed verhaal erachter.


Wat wil je iedere beginnende fotograaf graag mee geven?
Wees eigenwijs is jezelf als fotograaf, maar sta wel open om te groeien en te ontwikkelen. Een balans tussen die twee elementen vinden is belangrijk. Daarnaast heb je een ontzettend groot motivatie en discipline vermogen nodig, omdat het niet altijd makkelijk zal zijn. Ik heb ook veel fouten gemaakt in mijn (nog korte) leven als fotograaf, maar het heeft me alleen maar geleerd dat je diezelfde fouten niet nog een keer moet maken. Wees ook perfectionistisch en zorgvuldig met wat je aan het maken bent.

Wat is jouw website en op welke social media kanalen kunnen we je volgen?
Mijn website is nog in onderhoud, maar je kunt mij volgen op Instagram of op Facebook.

 

Martina haar werk vind ik prachtig, die foto van het meisje in het water is werkelijk prachtig. Wauw! Ze heeft echt haar eigen stijl en ik vind het heel tof dat haar portfolio zo breed is. Portret, auto’s, product, love shoots en ga zo maar door. Keep up the good work!

Q: Wat vindt jij van het werk van Martina?

 

Say Cheese,
Mariska van der Haven

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*