Fotograaf vertelt: Eve Dijkema

Wie ben jij en hoe ziet jouw leven eruit?
Hi! Ik ben Eve Dijkema en begin/studeer vanaf september HBO fotografie en beeld communicatie op de fotovakschool in Amsterdam. Daarnaast werk ik als barista op schiphol, bij de starbucks. Ik heb net een tussenjaar achter de rug waarin ik veel gespaard heb, maar ook heb geprobeerd nieuwe technieken te leren voor mijn fotografie.

Waarom en wanneer ben je begonnen met fotografie?
Ooit, toen ik een jaar of zes was, kreeg ik voor kerst mijn allereerste camera. Een zilvere met rolletjes en een schuifklepje voor de lens. Honderden foto’s heb ik daarmee gemaakt. Dolblij. In de jaren daarna kochten mijn ouders bijde een digitale compact camera, waar ik meerendeel van de tijd mee rond liep, van alles en iedereen foto’s aan het maken. Toen ik ongeveer 12 jaar oud was begon ik te sparen voor een eigen, digitale, camera. Sinds dien ben ik onafscheidelijk met mijn camera.

 

Kun je er volledig van rond komen, of doe je er nog iets naast?
Helaas, kan ik er niet van rondkomen. Vandaar dat ik bij Starbucks ook hard aan het werk ben, om te sparen voor mijn opleiding. Zodat ik hopelijk, ooit, goed genoeg zal zijn om geen bijbaantjes meer te hoeven hebben.

Met welke camera fotografeer jij, en wat zijn jouw favoriete objectieven?
Je zou kunnen zeggen dat ik een echte fan van Canon ben. Eerst had ik een 550D, en een paar jaar geleden heb ik een 6D gekocht. Waar ik ontzettend blij mee ben! Al hoop ik ooit wel genoeg te kunnen sparen en verdienden voor een 5D.

Mijn allereerste lens was een 50mm F1.8, ook wel bekend als de nifty fifty. Dat is altijd mijn favoriet geweest, en gebruik ik ook nog vaak. Dit jaar heb ik genoeg kunnen sparen om een 24-70mm F2.8 te kopen, waar ik echt verliefd op ben geworden.

Laat jouw favoriete foto zien van de afgelopen 6 maanden. Kun je er iets over vertellen?
Dit is een foto van Kim. Wij kennen elkaar van de middelbare school, maar we gingen eigenlijk nooit met elkaar om. Een tijdje geleden deed ik een klein oproepje op instagram, of er mensen waren die het leuk zouden vinden om voor mijn lens te staan. Kim reageerde, en het was ontzettend gezellig! Later hebben we nog eens afgesproken om weer te shooten en deze foto is een van de resultaten daarvan. In de foto gebeurt er niet heel veel, de achtergrond en setting zijn bijvoorbeeld heel basic. Wat ik zo mooi vind aan deze foto, is de oprechte lach van Kim. Als ik deze foto zie, word ik blij van haar lach. Het is ook iets wat ik altijd probeer: het gevoel van het moment vast te leggen, waardoor je weer heel eventjes terug kunt of het gevoel kunt krijgen dat je erbij bent geweest.

Wat fotografeer je het liefst?
Het zal vast niet geheel onverwacht zijn; mensen! Ze kunnen aan een bepaalde setting zoveel toevoegen, maar ook de sfeer bepalen. Ook vind ik mensen heel interessant. Iedereen is zo anders en zijn of haar eigen persoon, met eigen ideeën en dromen. Ik vind het dan ook leuk om dat te behouden binnen de foto’s die ik maak, de persoonlijkheid van diegene.

Heb je nog wensen of dromen binnen de fotografie die je graag waar zou willen maken?
In de toekomst hoop ik geheel mijn eigen stijl te hebben gevonden en mijn weg gevonden te hebben binnen het wereldje. En een gerespecteerd fotografe te kunnen zijn, een voorbeeld voor anderen. Met publicaties grote bladen/ op websites. En dat ik voor zo lang ik leef kan blijven doorgroeien en beeld vastleggen, ook als dat betekent dat ik moet blijven werken in een gezellig koffie tentje om rond te kunnen komen.

 

Wie of wat is jou grootste voorbeeld, en waarom?
Peter Lindbergh is misschien wel mijn grootste voorbeeld en inspiratie. Hij gelooft in de schoonheid van de vrouw/mens. Onafhankelijk van leeftijd, gewicht, haarkleur etc. Een quote: ”Dit zou de verantwoordelijkheid van hedendaagse fotografen moeten zijn: vrouwen – en uiteindelijk iedereen- te bevrijden van de terreur van jeugd en perfectie.” Hij kan mensen, en dan met name vrouwen zó mooi vast leggen. Zo puur. iets wat ik ook wens te kunnen, later.

Wat wil je iedere beginnende fotograaf graag mee geven?
Het is een standaard advies: never stop shooting. Geef nooit op, en blijf nieuwsgierig naar wat komen gaat. Of dit nou is binnen je eigen stijl en werk of de nieuwste ontwikkeingen op technisch gebied. Maar blijf vooral jezelf.

Wat is jouw website en op welke social media kanalen kunnen we je volgen?
Website: www.evedijkema.com
Facebook: www.facebook.com/byevedijkema/
Instagram: www.instagram.com/byevedijkema

Topper Eve bedankt voor je verhaal en super tof dat je zo lekker bezig bent. Ik ben benieuwd wat jij allemaal nog aan ons zult gaan laten zien!

Say Cheese,
Mariska van der Haven

BewarenBewaren

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*