VNTG, doe jij bewust een aankoop?

Ik maakte 2 jaar geleden kennis met VNTG een vintage kleding winkeltje in Leiden. Marieta runt de zaak, een super toffe meid die elke keer als ik er kwam weer wat vertelde over de kleding industrie. Ik was steeds zo onder de indruk dat ik nu heb besloten dat ook met jullie te delen. We moeten gewoon veel bewuster onze (kleding) aankopen doen.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Marieta, 27 jaar oud en ik ben de eigenaresse van VNTG. Verder ben ik heel veel bezig met slow fashion en het feminisme. VNTG is eigenlijk een vertaling van mij als persoon en daarbij ook de waarden die ik heb als persoon 🙂 

Dat klinkt tof! Hoe is VNTG tot stand gekomen?

Ik heb politicologie en ook media en cultuur gestudeerd aan de UvA en tijdens mijn studie werkte ik als serveerster, van al het fooigeld kocht ik altijd vintage kleding op en probeerde dit door te verkopen. Zo werd een euro op tafel uiteindelijk veel geld! Het begon omdat ik altijd naar de kringloop ging en op Facebook foto’s plaatste van mooie items die ik zelf niet paste zodat mijn vrienden het konden ophalen, daarna nam ik het gewoon mee voor vrienden en uiteindelijk paste soms mijn vrienden het ook niet en ben ik het gaan verkopen. Het begon heel onschuldig eigenlijk, maar ik merkte snel dat ik er wel oog voor had. Ik heb zelf dus politicologie gestuurd omdat ik een streng rechtvaardigheidsgevoel heb en geĂŻnteresseerd ben in rechtvaardigheid en macht. De kledingindustrie is een interessante wereld en ook een plek waar veel verandering nodig is. Sommige mensen zullen kleding zien als iets oppervlakkigs maar je kunt echt heel veel grote stappen maken met kleding.

Dit klinkt heel gaaf dat je zo bent begonnen en toffe items ook deelde met anderen en mooie ‘oude’ items weer nieuw leven in blaasde. Was je vroeger al bezig met vintage en/of tweedehands kleding?

Hmmm vanaf mijn pubertijd ging ik veel naar de kringloop op zoek naar flamboyante kledingstukken. Ik heb me vanaf jongs af aan al best kleurrijk en aanwezig gekleed en vond het leuk om creatief met kleding om te gaan en dat kon via tweedehandskleding. Maar ik was sowieso wel echt dol op kleding in het algemeen. Ik was ook een groot fan van Asos/Topshop/Monki etc. Ik gebruikte kleding (nu nog steeds) heel erg om me uit te drukken mijn mood van de dag wordt vertaald naar de manier waarop ik mij kleed.

Je hebt ook wel eens een foto van je kledingrek gedeeld op Instagram echt geweldig en ik denk ook echt typisch jou. Al die kleuren in kleding wordt je gewoon zo vrolijk van! Koop je zelf ook nog wel iets bij de H&M, Bershka, Zara of ander modeketen?

Marieta haar kledingkast

Nee ik koop al jaren geen nieuwe kleding meer. Als ik een mooi ASOS jumpsuit vind op marktplaats zal ik het zeker wel kopen maar ik vind het totaal onnodig om nieuwe spullen te kopen. Elke trend die je kunt vinden vandaag te dag kun je in een vintage item vinden en dan nog mooier. Soms vergt het alleen wat meer tijd! En dat vind ik prima 🙂 De kwaliteit van de kleding vind ik ook echt onder de maat, los van dat ik eigenlijk vind dat je in al deze winkels ongeveer hetzelfde kan vinden. Er wordt een trend een tijdje door je neus geduwt, daarna gooien we het in de sale en daana KAN JE HET ECHT NIET MEER DRAGEN HOORRRR. Ik wil geen schaap zijn en vind het vooral leuk om te kijken wat IK wil doen met kleding in plaats van als een kuddedier alles maar te volgen. Al mis ik de Monki soms wel echt haha maar hey er zijn ergere dingen in het leven. 

Wow, eens! Ik denk wat je daar zegt: het vergt alleen wat meer tijd. Dat ook een groot probleem is, willen wij tegenwoordig wel moeite doen om tussen oude spullen te neuzen om iets tofs te vinden. Daar hebben we allemaal geen geduld meer voor. Terwijl we een dagje shoppen in een van de grote steden heerlijk vinden, maar dan wel tussen nieuwe spullen. Best raar eigenlijk!?

Je hebt mij wel eens verteld dat als jij voor VNTG 100 levi’s jasjes zou willen hebben je die morgen al zou kunnen ontvangen, hoe kan het dat er nog zoveel is en toch door geproduceert wordt? Wat vindt jij daarvan?

Mensen zijn lui en weten niet beter. Als iedereen zou weten wat er allemaal vooraf zou gaan aan dat Levi’s jasje dan zouden veel meer mensen toch even kijken of er een tweedehands optie is. Mensen weten niet hoe ontzettend vervuilend de kledingindustrie is (Na olie de meest vervuilende industrie). Los van de verdrietige en onveilige omstandigheden waar mensen in moeten werken is het ontzettend schadelijk voor het milieu. Ik vind het een minimale verwachting van mezelf dat ik geen kleding draag waar mensen (overwegend vrouwen!) hun leven voor op moeten geven. Onveilige omstandigheden, sexueel en fysiek geweld, niet naar het toilet mogen, opgesloten zitten in een ruimte waar je uren eentonig werk mag doen los van dat de hele omgeving vernield wordt door gif/de hoeveelheid water dat katoen nodig heeft… mensen krijgen kanker mensen hebben geen toekomst. Hoe leuk is je AliExpress shirtje dan nog? Tweedehands zou meer in het standaard winkelbeeld te zien moeten zijn en vintage moet niet duurder zijn dan de H&M op die manier kun je mensen een alternatief vinden. Maar zolang het lastig te vinden is (kleine straatjes) en soms nog erg duur kan zijn begrijp ik dat mensen kiezen voor een nieuw item. Uiteindelijk hebben wij als consument een stem en zullen bedrijven doen waar het geld ligt, dus laat je stem horen zeg dat je waarde hecht aan de omstandigheden van de garment workers en de impact op het milieu.

Pittig wel… Ik wil er zelf ook nog bewuster van worden. Zelf ben ik een enorme fan van AliExpress omdat het gewoon lekker goedkoop is en je er een heel leuk item voor terug krijgt. Maar ik denk als ik hier een goede documentaire of iets over kijk dat ik dan wel anders praat. Als je een tip mee mocht geven aan mijn lezers op het gebied van bewuster zijn van deze kleding wereld, wat zou je ze dan mee willen geven?

Voordat je een kledingstuk gaat kopen vraag jezelf af ‘ga ik dit item 15x dragen?’ is je antwoord nee dan zou je het sowieso al niet moeten kopen. Kleding wordt gemiddelt 4x gedragen en dat vind ik echt belachelijk. We kunnen zoveel beter en geloof mij.. er is alles te winnen en niets te verliezen door te focussen op slow fashion

Bizar… 4 keer maar? Dat is zeker een goeie. Ik zeg altijd al bij twijfel niet kopen. Maar inderdaad, ga na of je het item 15 keer of meer zou dragen. Ontzettend bedankt voor je verhaal en zo hebben we het toch weer even in het licht kunnen zetten.

Je kunt Marieta haar winkel vinden aan de Botermarkt 11 in Leiden. Ze zal je met veel enthousiasme helpen en laat me vooral even weten hoe jij rondom dit onderwerp denkt.

Meer weten? Bekijk dan zeker even “The true cost” op Netflix.

Mariska van der Haven

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*