4 tips voor een 50MM F/1.8 of F/1.4

Zet je diafragma niet helemaal open
De belangrijkste tip is, gebruik niet bij alle foto’s f/1.8 of f/1.4 alleen maar omdat de lens dit kan. Dit deed ik natuurlijk wel meteen, want dan heb je immers de mooiste scherpte. Maar nu is dat dus ook gewoon te bereiken met een diafragma stopje hoger. Bij f/1.8 is het veld dat scherp is zo klein, dat je bijna mazzel moet hebben als je de scherpte precies op de ogen krijgt. Vaak heb je dus te maken met net niet scherpe foto’s. De meeste lenzen werken het best als je ze een of twee stops boven hun maximale opening gebruikt. Probeer eens f/2.8, en dan zul je merken dat het al meteen beter gaat!

Gemaakt met de Canon 50MM F/1.4

Let op de ogen
Soms zul je zien dat er maar één oog scherp is. Bij zo’n kleine scherptediepte zie je al heel snel onscherpte als de persoon zijn hoofd iets gedraaid heeft. Zorg dus dat de persoon zijn/haar hoofd echt recht voor de camera heeft staan, zodat allebei de ogen zich op dezelfde afstand van de camera bevinden, of kies voor een iets kleiner diafragma.

Sta op afstand
Het is geen macro lens, en hij stelt lastiger scherp als je te dichtbij staat. Zorg dus voor genoeg afstand tussen jou en het onderwerp.
Stel scherp met één scherpstelpunt in plaats van allemaal. Draai aan het wieltje en selecteer een scherpstelpunt wat jij mooi vindt. Zo weet de camera beter waar hij moet focussen en vergroot je de kans op een scherpe foto.

Gemaakt met de Canon 50MM F/1.4

Waarom deze lens?
De diafragma-opening van f/1.8 geeft aan dat je foto’s kunt maken waarbij je heel weinig scherpte hebt. Stel je maakt een close-up van een bloem en je stelt scherp op het hart, dan zijn waarschijnlijk de blaadjes vooraan en achteraan al niet scherp meer. Heel handig voor het fotograferen van beautyproducten of outfitfoto’s. De achtergrond zal op die manier minder storend aanwezig zijn waardoor juist het product opvalt.

Al overtuigd van een van deze lenzen? Beginnend? Dan is de 50MM f/1.8 goed om mee te beginnen, die scoor je namelijk al voor 110,- euro. Klik hier. 2 a 3 jaar terug begon ik ook met deze lens. Later ben ik overgestapt op de 50mm f/1.4 deze heeft dus nog meer scherpte diepte. Daar betaal je momenteel 337,- euro voor. Klik hier.

Hopelijk heb ik je wat kunnen informeren over deze lenzen. Als je vragen hebt kun je natuurlijk even een reactie achter laten of een mailtje sturen.

 

Say Cheese,
Mariska van der Haven

 

 


Sanne vrijdag 31 mei 2019 om 16:58

Hi!
Wat een goed en informatief artikel :).
Welke camera gebruik jij erbij? Ben zo aan het zoeken naar iets moois.

Thanks
X.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*