6 tips om beter met je smartphone te fotograferen

Zorg voor goed licht
De sensor van je smartphone is vele malen kleiner dan die van je gewone camera. Dit betekent dat je ook sneller last hebt van ruis bij weinig licht. De mooiste foto’s maak je dan ook in het daglicht, het liefst op een beetje zonnige dag.

Gebruik apps
De camera van je smartphone is vaak erg beperkt. De apps die bij je telefoon worden geleverd breiden de mogelijkheden al iets uit maar kijk vooral verder in je eigen app store. Ook de nabewerking in bepaalde apps kan al heel veel doen voor je foto. Mijn favoriet: VSCO cam!

Statieven en opzetlensjes
Er zijn veel handige accessoires te verkrijgen om net iets extra’s met je smartphone voor elkaar te krijgen. Zo kan een statief handig zijn om cameratrillingen helemaal te voorkomen en kun je met een opzetlensje eens een hele andere kijk op de wereld krijgen.

Maak je lens schoon
Bij een ‘echte’ camera let je meestal wel goed op dat je het objectief schoon houd. Bij een smartphone heb je het echter doorgaans helemaal niet in de gaten als je tijdens het bellen je vinger bovenop de lens houdt. En na het bellen verdwijnt de telefoon weer onbeschermd in je broekzak. Het lensje van je camera wordt dus snel vies.

Leer je de functies van de camera op je telefoon kennen
Kijk eens naar alle instellingen die op je camera zitten. Vaak kun je bijvoorbeeld belichting, contrast, kleurverzadiging en scherpte aanpassen in het instellingen venster. Hierdoor bepaal je vooraf al dat de foto’s die je maakt bijvoorbeeld extra contrast krijgen.

Een grid als hulpstuk
Nog zo’n makkelijke functie die meestal wel te vinden is binnen de instellingen van je camera op je telefoon: het grid. Door een grid aan te zetten zie je stipjes of lijntjes in beeld wanneer je camera actief is. Hiermee zorg je bijvoorbeeld dat de horizon recht is wanneer je een foto maakt of dat je niet automatisch alles in het midden zet. Volg de lijnen om een betere compositie te maken.

Mariska van der Haven

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*